Att köpa och underhålla en äldre bil

Det finns en hel del saker att tänka på när man ska köpa en äldre bil. Man måste både ha koll på en del saker som rör själva köpet, men också på själva underhållet som krävs.

Att tänka på vid bilköpet

Många äldre bilar behöver inte besiktigas och det kan finnas både fördelar och nackdelar med det. För den person som äger bilen kan det många gånger vara positivt att slippa tänka på besiktningen men om man ska köpa bil kan det vara tryggt att veta att den gått igenom en besiktning. Om en sådan inte finns måste man som bilköpare göra extra många kontroller på bilen. Det är till exempel viktigt att man går igenom bromsar och annat mer noga så att man inte får en dyr eller obehaglig överraskning när man väl är ute och kör med bilen. Om man tänkt renovera och göra i ordning bilen kanske skicket man köper den i inte är lika viktigt. Men det kan trots allt vara bra att ha koll på vad som behöver göras.

Vilket underhåll kräver bilen?

En veteranbil kan kräva en del underhåll om man vill hålla den i bra skick. Det kan vara klokt att se till att man har tillgång till vinterförvaring och man bör också sköta om lacken och bilens interiör lite extra noga. Om bilen är i dåligt skick vid inköp kommer det dessutom att krävas mer underhåll innan bilen är klar att köra. Det kan handla om allt ifrån byten av vissa delar, till ren städning och rengöring av bilen. Ju mer man kan göra på egen hand, desto mer pengar kan man spara. Det kan alltså vara klokt att ha lite kunskaper om bilar om man inte har obegränsade ekonomiska resurser, i alla fall om det finns mycket att göra på bilen.