Tävlingar för vintage och äldre sportbilar

På större racingbanor är det vanligt att man stöter på nyare rallybilar med moderna motorer och delar. Men det finns faktiskt möjlighet att tävla också med sin äldre sportbil om man har en sådan. I många tävlingar vinner man bara äran men det finns också en del tävlingar där man kan vinna pengar, presentkort eller andra saker som kan vara bra att ha när man äger en lite äldre bil. Men vad kan man tävla i egentligen?

Racing

En sak som man kan tävla i med sin vintage sportbil är racing. Det är inte många som vet att det faktiskt ordnas rallyn för veteranfordon. En del av de här rallyna går på bana i form av banracing, andra arrangeras på grusvägar i skogen. Det är inte alla race som går ut på att köra så snabbt som möjligt, utan flera av dem handlar om att bilarna ska visas upp.

Ett vanligt race går ut på att man ska köra fort och hantera bilen på ett så bra sätt att man kommer först i mål. När det gäller lopp med veteranbilar är förarna i regel relativt rädda om sina bilar. Om loppen körs på allmänna vägar får man dessutom inte köra hur snabbt som helst och man måste ta hänsyn till annan trafik.

Bilutställning

Ett annat sätt att tävla med sin äldre sportbil eller vintagebil är genom att ställa ut den. Det finns både små och stora bilutställningar som anordnas på olika ställen runt om i Sverige. I många fall kan man få någon form av pokal, plakett eller ett diplom om man får en bra placering på utställningen. Vinnaren tas fram antingen genom att besökare får rösta på de utställda bilarna, eller genom att en jury avgör vilken bil som ska vinna. På vissa bilutställningar kan man också gå vidare till större finaler där det finns fler priser att vinna.