Varför välja en vintage racingbil framför en modern sådan?

Det finns flera anledningar till varför man väljer en vintage eller veteran racingbil istället för en nytillverkad. I många fall beror det helt enkelt på vad man vill använda sin bil till. Om man vill tävla i moderna rallyn har en äldre bil ofta inte så stor möjlighet att hävda sig mot moderna rallybilar. Men varför väljer många äldre racingbilar framför moderna sådana?

Att vara fordonsentusiast

En anledning till att man väljer en äldre bil framför en modern sådan är för att man helt enkelt gillar gamla bilar. Om man är fordonsentusiast kan det hända att man rent av föredrar dem framför moderna sådana. Det kan vara bilarnas design, ljud eller uppbyggnad som man gillar lite extra.

Äldre bilar är i regel billigare

I regel är en äldre racingbil betydligt billigare i inköp än vad en ny sådan är. Om man är beredd att lägga ner tid och pengar på bilen kan man få den för några tusenlappar. En ny och modern racingbil kan kosta hundratals tusen kronor, och upp till flera miljoner. För den som inte har råd att betala en större summa pengar med en gång, eller för den som inte vill ta ett stort billån, kan det vara bättre att köpa en äldre bil och sedan göra den i ordning i den takt man har råd med.

Enklare reparationer

När det gäller äldre bilar är det också enklare att reparera dem än vad det är att göra olika åtgärder på en ny och modern bil. Om det är så att man behöver byta lampor på ett nytt fordon kan man många gånger behöva besöka bilverkstaden. Det kan nämligen krävas speciella verktyg för att byta lamporna. På en äldre bil behöver man i regel knappt en skruvmejsel. Även delar som bromsar, hjullager och liknande är generellt sett också enklare att byta på den äldre bilen.